למרות שרבים מודעים לסכנה, יש עדיין מבנים בישראל, אשר מכילים חומר בניה שנקרא אסבסט. בעבר היה נהוג להשתמש בו למטרת בידוד חום או בידוד נגד רעשים. אמנם כאשר האסבסט שלם, אין בו סכנה, אך ברגע שהוא מתפורר, הסיבים מתפזרים וגורמים סכנת בריאות לבני האדם ואפילו למחלות אשר גורמות למוות.בשנת 2011, חוקק חוק פינוי אסבסט שמטרתו הייתה למגר את הסכנה הממשית לחשיפה לאסבסט. החוק קובע תקנות לפירוק ופינוי של משטחים ומוצרים מאסבסט אשר מזהמים ועשויים לגרום לאבק אסבסט, שמכיל סיבים שמשתחררים לאוויר וחודרים לדרכי הנשימה של מי שנמצא בקרבת החלקיקים.
מהן התקנות לפי חוק למניעת מפגעי אסבסט?
תקנות החוק נכנסו לתוקף בחודש אוגוסט בשנת 2011. ישנם חוקים אשר אוסרים שימוש חדש באסבסט וקובעים הוראות מחמירות אשר נועדו להיפטר מהאסבסט הקיים.
להלן התקנות של חוק אסבסט והנחיות עיקריות של חוק זה:
- איסור על שימוש חדש באסבסט מכל סוג
- חובה לפנות אסבסט פריך המצוי כיום בשימוש בתוך 10 שנים (בתעשיה ובמבני ציבור) ובמתקנים ובציוד של צה"ל בתוך 7 שנים.
- איסור גרימת מפגע אסבסט והוראות לטיפול במפגע.
- חובות תחזוקה של אסבסט צמנט במבני ציבור, צביעה ורישום
- הסדרת רישוי של עוסקים באסבסט: קבלני אסבסט ומפקחי אסבסט, מעבדות וסורקים כדי להבטיח, כי העוסקים בתחום זה יהיו בעלי הכשרה מתאימה, וכפופים למנגנוני הפיקוח המתאימים.
- חובה לקבל היתרים לביצוע עבודות אסבסט ותנאים לשמירה על איכות הסביבה ולמניעת מפגעים, בעת ביצוע העבודה.
- סמכויות, פיקוח, הטלת עיצומים כספיים וסעיפי עונשין.
הגדרות לתהליך פינוי אסבסט
קיימות תקנות נוספות הקשורות אל חוק האסבסט. כאמור, מי שמפנה את האסבסט, חייב להיות קבלן מורשה לסוג עבודה זו. האחריות של בעל המקצוע (קבלן הפינוי) לפעול באופן מחושב וסביר במהלך פינוי חלקי האסבסט. בדרך כלל, נהוג להרטיב את משטחי האסבסט או הגגות, על מנת למנוע את שבירתם וסיבי אבק שמזהמים את האוויר. לאחר שפורקו משטחי האסבסט, הקבלן יארוז את המשטחים באריזות שיש בהן דפנות אטומות וכפולות שמיועדות למטרה זו. על הקבלן לתלות שלט המתריע על הימצאות של פסולת אסבסט. את הפסולת יש להעביר לאתר הטמנה מורשה.
לקיחת דגימה מהאסבסט ושליחתה למעבדה לדיגום
אמנם אפשר לראות את האסבסט, אבל מבט פשוט לא יכול להראות אם קיים הליך התפוררות, אשר מסכן את האנשים הנמצאים בסביבה. צוות מודדים שיש לו מכשור מעבדתי משוכלל, יוכל לבצע סקר אסבסט ובכך, יוכל לקבוע את גובה הריכוז של האסבסט במבנים חשודים, אשר בנויים מחלקי אסבסט וגם את הריכוז של החומר המסוכן בעת פירוק ופינוי החומרים. כמו כן על פי ההנחיות של חוק פינוי אסבסט, על מנת שניתן יהיה לאבחן כי בחומרים מסוימים קיימים סיבי אסבסט מסוכנים, יש לבצע דגימה מקצועית. הדגימה תועבר למעבדה מקצועית שמתמחה בתחום האסבסט. יש לדעת, כי נושא הטיפול באסבסט בישראל, מוסדר ע"י תקנות משרד העבודה והמשרד להגנת הסביבה. היום, כבר לא ניתן לבצע עבודות באסבסט ללא האישור של הוועדה הטכנית הבין משרדית לאבק מזיק.
מה הניע לחוקק את חוק האסבסט?
התקופה שבה נראו המון מבנים שיש בהם חומרי בניה כגון אסבסט, הייתה בשנות ה-70 ושנות ה-80 של המאה הקודמת. האסבסט הוכח כחומר אשר מזיק לדרכי הנשימה וכן, הוא התגלה כאחד הגורמים למחלה הקטלנית סרטן הריאות. זו הסיבה, כי שנת 2011, חוקק אסבסט חוק אשר מתייחס לפינוי. יש לציין כי ישנם חומרים שנחשבים לאסבסט כמו לדוגמא: אסבסט צמנט אשר נמצא בחלק החיצוני של המבנים ואסבסט פריך אשר נמצא לרוב בתוך הקירות למטרת בידוד אקוסטי. החוק אף קובע כי יש להזמין קבלן מורשה למטרת עבודת פינוי בשטח של מעל ל0 50 מ"ר. תוכלו למצוא את הרשימה של קבלני פינוי אסבסט באתר של המשרד להגנת הסביבה.
מהי הרחבת פטור לעבודות בסיכון נמוך?
קיימת הרחבת פטור לעבודות בסיכון נמוך, כאשר יתקבל היתר מתוקף ההגדרות הנ"ל:
- עבודות פירוק והסרה של לוחות אסבסט צמנט, או צינורות אסבסט צמנט במבנה המיועד להריסה בסכנה פתוחה – כאשר היקף העבודה, קטן מ- 500 מ"ר של לוחות, או 5 טון של מוצר אסבסט צמנט אחר, והובלתו למערכת ההטמנה.
- עבודות פירוק והסרה של לוחות צמנט במבנה בהיקף הקטן מ- 100 מ"ר, כאשר קיימת מחיצה קשיחה, שלמה ותקינה, אשר עשויה מחומר בניה אטום, בין הלוחות וחלל המבנה וכאשר פתחי המבנה ניתנים לסגירה
יש לציין, כי לפי החקיקה עבודה להסרה של אסבסט לא תיחשב כעבודה מצומצמת או לעבודה שהיא בסיכון נמוך במידה והיא מתבצעת במוסד לימודי, או אם האסבסט מסוג צמנט, הינו פגום. בנוסף, עבודה תיחשב כבעלת סיכון נמוך, רק במידה והלוחות ניתנים להסרה בשלמותם, ללא שבירה או פגיעה בהם.
איסור על יבוא וייצור של מוצרי אסבסט לישראל
ישנן תקנות נוספות בכל הנוגע אל חוק לפינוי אסבסט, כגון איסור על יבוא, ייצור ושיווק של מוצרי אסבסט לישראל וקובע נהלים ותקנות, בכל הקשור למבנים שעושים שימוש באסבסט צמנט. הסיבה היא בגלל הסיכון הבריאותי שקיים, רק בגלל שכאשר סיבה האסבסט משתחררים, חוק האסבסט מחייב את בעלי המבנים, לתחזק את חלקי המבנה העשויים מאסבסט באמצעות צבע ייעודי, וכן יש לבצע ביקורת שוטפת לבדיקת תקינותם באמצעות איש מקצוע שמוסמך לסוג זה של עבודה. לאחר שהקבלן המורשה, אורז את פסולת הצמנט, עליו יהיה להעבירה לאתר הטמנה ייעודיים. האתרים הללו, נמצאים תחת הפיקוח של המשרד להגנת הסביבה. חשוב לציין, כי ישנם שני סוגים של אתרי הטמנה כמו למשל אסבסט צמנט שמיועד לסוג אתר אחד, ואילו הסוג השני של האסבסט שהוא אסבסט פריך שהוא מסוכן יותר, יש להטמין באתרי הטמנה ייעודיים.
קראו עוד על: